Vil skape et miljø for jenter som liker, eller kanskje kan få en interesse for jakt- og fiske    

Sunniva Lillesund fra Drammen fikk jobb i Kirkenes etter et kort opphold i Honningsvåg. Hun har tidligere vært i forsvaret her oppe og drømte om Finnmark mens hun studerte. Nå har Sunniva vært her i 4,5 år og har planer om å fortsette med det. 

Jeg liker meg godt, og har hele livet her. Alt jeg liker å drive med er rett uti naturen, samtidig som vi også har en hytte å dra til.  

Sunniva har en minifamilie med samboer og 3 hunder.    

Hva er det du liker med Finnmark?  

Det er blant annet enkel tilgang til interessene mine versus der jeg kommer fra. Her kan jeg kjøre i 10 minutter så er jeg i jaktområde. Jeg blir ikke ruinert av dyre fiskekort, og kan jakte hvor som helst, uten å måtte ha lov av grunneier, eller være grunneier selv. Det er lite som er privateid her oppe.  

Sørpå kan man fiske i et vanlig vann, og det vil koste 50-100 kroner dagen. Så lenge jeg bor i Finnmark kan jeg fiske gratis i alle mulige vann. Laksefiske blant annet kan koste tusenvis av kroner sørpå, mens her oppe er det kanskje 100-300 kr. 

En vanlig hverdag i Kirkenes  

For det første er det kort vei til alt, hjem, jobb, hobby, hytta i Pasvik. Samtidig er det et godt sosialt miljø på jobben. Det er mange unge tilflyttere som liker å finne på ting. Selv har jeg vært innom det meste av aktivitet, som fotball og klatring. Jeg er veldig aktiv, men har rett og slett ikke tid til alt.    

Jeg hadde nok drevet med tur og trening uansett hvor jeg hadde bodd, men tilgangen til villmark og natur er lettere her da. 

Samtidig er jeg også leder for kvinneutvalget i Sør-Varanger jeger og fiskeforening – og vi arrangerer aktiviteter gjennom året. Blant annet rekruttering av jenter, vi vil skape et miljø for jenter som liker, eller kanskje kan få en interesse for jakt- og fiske.  

Fordelene ved å bo i Finnmark 

Man stiger raskere på karrierestigen her, så for de som velger å være her, er det en fordel. Jeg hadde ikke hatt den stillingen jeg har nå sørpå. De fleste steder hadde nok krevd 5+ års erfaring, mens her oppe fikk jeg muligheten etter bare 3 år. Man får raskt ansvar og lærer veldig mye på det.     

Jeg syns det beste med Finnmark er gjestfriheten. Jeg har blitt tatt veldig godt imot i kommunen av lokale. Det var heller ikke vanskelig å få seg venner eller å få innpass. Tror ikke det er like lett andre steder. Som igjen er en annen faktor for å bli her. Folk er inkluderende – de er flinke på det! 

Det er mange som kommer og går, og jeg kan skjønne at det er vanskelig å investere i de folkene, men jeg syns lokale er flinke til å likevel bruke tid og ressurser på det, avslutter Sunniva. 

Postkassa

Har du tips til en gladsak eller et arrangement du ønsker at vi deler? Har du forslag til noe som bør ligge på siden? Legg igjen et brev i postkassa, da vel.

Vi vil kun bruke din e-post for å sende deg bekreftelse på at ditt brev er mottatt.