Mer penger og mer tid

Skrevet av Magnus Mæland, februar 2019

Som ung og nyutdannet er kanskje ikke Kirkenes og Sør-Varanger kommune den første tanken som streifer deg når du skal søke jobb og etablere deg? Vel, det burde det. Det er kun Finnmarkingene som tør å satse ordentlig på noen som er enten fersk fra skolen eller bare har noen få år med arbeidserfaring. Visjonen til Sør-Varanger kommune er at vi skal være grensesprengende. Det betyr enkelt og greit at grenser er noe andre for holde på med, vi skal sprenge dem.

Jeg skal være ærlig. Vi mangler folk med høy utdanning. Heldigvis er markedet i endring, og i Kirkenes er det mange offentlige arbeidsplasser som krever høyere utdanning, men det er stor bevegelse i næringslivet også. Reiselivsbedriftene begynner å bli stor. En aktør som Kirkenes Snøhotell, trenger hoder med høyere utdanning, rett og slett fordi de begynner å bli skikkelig stor. De er høvelig sprø også, og tør å satse. Det er mange som dem her. Folk som tør ta stor risiko. Jeg hadde kanskje ikke turt det, kanskje det er Tromsøværingen i meg. Jeg har ikke bodd lenge nok her til å bli helt omvendt. Hvis du har en skaper i magen, og vil skape verdier og arbeiderplasser så ligger muligheten i Øst. Du vil møte folk som er lik deg. Politikere bruker å sitere diktere og andre politikere som sier at det meste er nord, men det er ikke sant. Det meste er Øst.

Tid til å slappe av

Jeg har bodd i Kirkenes i over tre år. Hvis noen hadde spurt meg for fem år siden om jeg ville vurdert å flytte til Finnmark og Kirkenes så hadde jeg flirt. Hva i all verden skal man gjøre i Finnmark? Er det ikke kun sosialklienter og døgenikter der? NEI! Denne myten må kveles i nærmeste badekar. Arbeidsledigheten i Kirkenes er under to prosent. Slå den søringer. I Kirkenes finnes alle de urbane tilbudene som i Tromsø, selvsagt i en mindre skala, men det er ingen som slår Pikene på broen når det komme til å lage show. Kinoen er den sammen som i Tromsø. Du kan også gå på ski til jobben hvis du absolutt må oppføre deg som en Tromsøværing. Jeg skal ikke snakke ned Tromsø, men det er ikke min feil at Kirkenes er så mye bedre. På alle måter. Punktum. Vel, det er mange gode folk i Tromsø, det skal de ha.

 

Det er få, til ingen, som flytter til en ny plass fordi de har hørt om det fantastisk nye kulturhuset eller en god fotballklubb. Så jeg skal ikke snakke for mye om storbyen Murmansk med over 300.000 innbyggere fire timer unna. Man flytter grunnet jobb. Tilslutt må vi alle betale regningene våre. Jeg flyttet fra Tromsø til Kirkenes fordi jeg ville ha et nytt liv. Jeg ville ikke basere livet på buss og kø, eller at man så vidt så ungene på ettermiddagen. Jeg ville ha en spennende jobb, et liv ved siden av jobben og en enklere hverdag. Valget ble da lett. For en småbarnsfamilie vil man spare mye penger på å flytte østover, og man vil spare masse tid. Det siste var viktigst for meg.

Mange aktiviteter for barn

Hvis du vurderer å flytte fordi avsnittet over treffer deg sånn høvelig, så må du ta kontakt med oss. Vi kan sette deg i kontakt med noen som trenger din kompetanse. Alle jobbene blir ikke utlyst på nav.no, de virkelig spennende jobbene går dessverre ofte på bekjentskap.

 

Husk at penger ikke er alt i livet, tid er også viktig. Det morsomme er dog at du får mer av begge delene i Øst.

 

Magnus Mæland

Næringssjef Sør-Varanger kommune

Postkassa

Har du tips til en gladsak eller et arrangement du ønsker at vi deler? Har du forslag til noe som bør ligge på siden? Legg igjen et brev i postkassa, da vel.

Vi vil kun bruke din e-post for å sende deg bekreftelse på at ditt brev er mottatt.