Lite jobberfaring, mye ansvar

Skrevet av Sigurd Ravn Arstad, Kirkenes, mars 2023 

Jeg fikk prosjektlederansvar allerede etter 2 måneder. I utgangspunktet er jo det sykt i seg selv i og med at jeg har null erfaring med det fra tidligere. Etter fem år som student har man jo bygget opp en viss kompetanse innenfor flere fagfelt, men å bruke det i praksis er, for å si det mildt, en mental berg- og dalbane. Man spør seg om man faktisk har lært noen ting. Det har man selvfølgelig. Her oppe tør man å satse ordentlig på dem som er helt ferske fra skolebenken. De ser potensialet, selv om en kanskje ikke ser det helt selv. Det er med andre ord stor ”fare” for en massiv læringskurve.   

Mitt navn er Sigurd Ravn Arstad, kull av 1995, storbygutt fra Oslo Øst som liker t-bane og buss hele døgnet, i tillegg til butikker som Høyer og Lindeberg. Min favorittgjenstand er foreløpig mine kjære Tom Ford- solbriller anskaffet på en av Norges største kjøpesentre, som også ligger i umiddelbar nærhet fra mor og far.

Jeg har vært student på ulike plasser i Norge. Fra 2017 studerte jeg markedsføring og ledelse av turismeopplevelser på Høgskolen Innlandet, avdeling Lillehammer før jeg tok turen videre til Trondheim og NTNU. Her studerte jeg innovasjon, entreprenørskap og samfunn. Dette er fagfelt som gir muligheten til å søke på et bredt spekter av jobber innenfor innovasjon, bærekraft, markedsføring, reiseliv, humaniora og samfunnsvitenskap. I første omgang søkte jeg jobber i de store byene, Oslo, Bergen og Trondheim. Da jeg ikke fikk napp noen av stedene utvidet jeg søket til lenger nord. Her fikk jeg napp, et sted jeg hadde hørt om fra før, men ikke hadde noe spesielt forhold til. Den arktiske grensebyen Kirkenes, med noen få kilometer til Russland og Finland. Hvor sykt er ikke det? 

Jeg forlot mine kjære kjøpesentre, linje-5 t-banen mot Vestli, nattbuss, kolleger og venner fra bartenderjobben på Club DownTown i Trondheim, cava-søndag og kollektiv. Dette til fordel for et arktisk eventyr i Kirkenes. Min første fulltidsstilling som prosjektmedarbeider i Sør-Varanger Utvikling AS, og her har jeg vært siden desember.

Det skal sies at jeg flyttet hit i første omgang kun på grunn av jobb. Det var mange som likevel stusset over valget. «Kan du ikke bare få jobb her i byen da»? Nei, det kunne jeg ikke. Ikke at jeg ikke prøvde. Fordelen med Finnmark er at man ikke er nr. 978 i kø for å kanskje få svar på en søknad på en jobb du hadde tjent betraktelig mindre, hatt mindre ansvar og vanskeligere for å påvirke bedriften man jobber i. I utgangspunktet var det nettopp det som var planen. Ta til takke med en jobb, bare for å ha en jobb. Være en person blant mange. For en jobb som 978 personer antagelig hadde sloss om i en av storbyene, var jeg 1 av 4 stykker som hadde søkt i Kirkenes. En betraktelig større sjanse for å gå av med seieren, sant? Noe jeg også gjorde.  

Det jeg «ofret» med å flytte til Kirkenes var størrelsen på byen og antallet mennesker rundt meg. Jeg liker at det er litt trøkk og liv i umiddelbar nærhet, som det eksempelvis var på Møllenberg i Trondheim. Selv om det likevel er i en mindre skala, finnes alle de urbane tilbudene som i Trondheim. Her kan man i tillegg dra på harryhandel til Finland, og Russland (vanligvis). Man knytter antakelig tettere kontakt med sine kolleger og personer høyere opp i systemet enn det man ville gjort sørpå. Personer med stor innflytelse på samfunnet kan godt stikke innom kontoret en formiddag for en kaffeprat og lufting av ideer. Her hører de gjerne på en nyutdannet og interesserer seg for deg. Ens identitet kommer tydeligere frem i et samfunn i mindre skala og man blir lagt merke til. Kirkenes og Sør-Varanger, generelt hele Øst-Finnmark er i en meget spesiell situasjon for øyeblikket, der en enkel prosjektmedarbeider som meg, kan være med å påvirke utviklingen av stedet i stor grad. Med andre ord gir et sted som dette deg muligheten til å virkelig vise hva du er god for. 

Nå jobber jeg med nettsiden Spreng Grenser (sprenggrenser.no), og skal få liv i den igjen, og fylle den med nytt innhold. Mer om dette prosjektet kommer etter hvert! 

Sigurd Ravn Arstad 

Prosjektmedarbeider Sør-Varanger Utvikling  

Postkassa

Har du tips til en gladsak eller et arrangement du ønsker at vi deler? Har du forslag til noe som bør ligge på siden? Legg igjen et brev i postkassa, da vel.

Vi vil kun bruke din e-post for å sende deg bekreftelse på at ditt brev er mottatt.