Kirkenes – Ikke fordi det er enkelt …

Skrevet av Bård Gamnes, februar 2019

Kirkenes – Ikke fordi det er enkelt …

… men fordi det er utrolig spennende! Kirkenes tilbyr et hav av muligheter for de som er villig til å ta sjansen, og villig til å legge ned innsatsen som trengs. En «grensesprengende kommune» er et passende navn på et sted der det meste ikke bare er mulig, men også realistisk og gjennomførbart.

Da jeg var ferdig med videregående skole flyttet jeg, som de fleste andre, bort fra Kirkenes. Jeg flyttet først på grunn av forsvaret og førstegangstjeneste, og deretter videre til sivilingeniør-studier i Trondheim. Deretter gikk veien til Oslo og jobb som konsulent innen IT og helse. Så, etter nesten 15 år borte, flyttet jeg endelig tilbake til Kirkenes i 2018.

 

Det å skulle flytte fra Oslo til Kirkenes er på ingen måte et enkelt valg å ta, selv for en som opprinnelig kommer herfra. For meg var hovedgrunnen til å flytte hjem igjen ganske enkel; familie. Både jeg og min samboer er fra Kirkenes, og vi ønsket å bo nærmere foreldre, besteforeldre, søsken og gamle venner. Når det er sagt, så ville vi aldri vurdert å flytte hjem dersom Kirkenes ikke hadde mer enn det å tilby. Jeg kommer ikke til å bruke tid på å legge ut om dette her, men kan kort nevne OK boligpriser, godt butikkutvalg, flott natur, helt greit kafé- og restaurantutvalg, og idrettslag for det meste. Jeg vil heller fokusere mer på det å starte eget selskap i Kirkenes, da jeg tror det er et område Kirkenes skiller seg litt ut på. Hvis du lurer på noe rundt det andre kan du heller komme innom kontoret for en kopp kaffe en dag, eller sende epost/ringe.

 

Arbeidsledigheten i Kirkenes er på rundt 2%. Dette er langt under landsgjennomsnittet, så det å få seg en jobb her er i utgangspunktet ikke vanskelig. For min del, som teknolog og konsulent, var det derimot ingen relevante jobber i Kirkenes. Løsningen for meg var da enkel og grei; starte eget selskap. Jeg hadde heldigvis en bror i samme situasjon, og sammen startet vi teknologiselskapet Gamnes & Bror i 2018.

 

For mange er kanskje det å starte et selskap noe som kan virke skummelt og risikabelt. Det har Kirkenes og Sør-Varanger Kommune også skjønt, og man har derfor startet en rekke flotte tiltak for å hjelpe gründere og idéhavere med å satse. Kommunen tilbyr blant annet gratis etablererveiledning, Sør-Varanger Utvikling tilbyr økonomisk støtte til forprosjekt og forstudier, og man kan søke kommunens næringsfond om støtte til ekstraordinære utgifter i en oppstartsfase. I tillegg har man også de nasjonale støtteordningene gjennom Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

 

Det som kanskje er enda viktigere enn de praktiske og økonomiske støtteordningene; er lokalsamfunnet. I Sør-Varanger er det en enorm vilje til å hjelpe hverandre, kanskje spesielt oppstartsbedrifter og gründere. Det man må være oppmerksom på er at mye går gjennom relasjoner og bekjentskap. Du må derfor tørre å ringe på noen dører og slå av en prat med folk for å «komme innenfor». Det fine er at bedriftsmarkedet er veldig oversiktlig og at det er korte veier til beslutningstakere. Så når du først har kommet i kontakt med noen er sannsynligheten for at de «kjenner noen» ekstremt stor, og ballen ruller raskt når du først er i gang. Alt dette gjør det ikke nødvendigvis «enkelt» å starte en bedrift, det vil alltid kreve innsats og arbeid å bygge opp noe nytt. Det senker derimot terskelen, fjerner en del støy og lar deg fokusere på det viktigste; å faktisk starte bedriften og utvikle gode produkter/tjenester.

 

I tillegg har Kirkenes noe som ingen andre i verden har; en grense mellom Norge, Finland og Russland. Dette skaper en utrolig fascinerende kultur i området og åpner for unike muligheter innen næringslivet. Det ble blant annet opprettet et nytt investeringsfond tidligere i år som skal fremme økt næringssamarbeid mellom Norge og Russland, som fikk hovedkontor i nettopp Kirkenes. Så her er det bare å gripe muligheten dersom du har tanker rundt prosjekter på tvers av landegrensene.

 

Bilde av “China town Gateway” som Gamnes & Bror laget sammen med et et russisk selskap til festivalen Barents Spektakel 2019. Vi lys-satte den og koblet på bevegelsessensorer som blant annet fikk øynene til løvene til å gløde!

 

Det Kirkenes virkelig trenger etter min mening, er folk med noen års erfaring fra arbeidslivet, bein i nesa, gode ideer, pragmatiske holdninger, løsningsorienterte og helst et smil om munnen. Mangler du en eller flere av disse, er det enkelt å kompensere ved å brette opp ermene og ta i et ekstra tak. Nå har vi fått startet et lite teknologi-miljø i Kirkenes og har blitt en liten gjeng med teknologer og ingeniører. Dersom du også har lyst til å bli med er det bare å ta spranget og bli med! Kirkenes er et sted med mange muligheter, men som alt annet i livet kommer det ikke gratis. Dersom man er villig til å ta i et tak, og kanskje ofre kaffe latten på løkka og konserter hver kveld i storbyen, kan man skape seg en utrolig spennende hverdag i Kirkenes. Både profesjonelt gjennom jobb og karriere, men også sosialt på fritiden.

Postkassa

Har du tips til en gladsak eller et arrangement du ønsker at vi deler? Har du forslag til noe som bør ligge på siden? Legg igjen et brev i postkassa, da vel.

Vi vil kun bruke din e-post for å sende deg bekreftelse på at ditt brev er mottatt.