Kirkenes danseklubb – klubben for alle

Kirkenes Danseklubb (tidligere Sør-Varanger Swingklubb) ble stiftet 1. april 1989. Klubben har i mange år arrangert sosialdans for voksne en kveld hver uke.

Av Susanne Olsen/Optimal Digital

Jeg går inn i lokalene til Ofelas Arena. Det er stille og Frank Fiskebeck, leder i Kirkenes Danseklubb, sitter i en lenestol rett ved dansegulvet. Han tilbyr meg en kopp kaffe og begynner straks å fortelle om danseklubben og hans forhold til dans.

Frank forteller at han har vært opptatt av dans helt siden han var en liten gutt. Han husker at han allerede som 5-6 åring automatisk begynte å bevege på kroppen da han hørte musikk.

– Jeg klarte ikke stå i ro. Da jeg var 24 år ble jeg og Britt-Hilde som fortsatt er min kjæreste head huntet av Ketil Andreassen til å starte opp med organisert swingdans som en undergruppe av Leikaringen.

Våren 1989 arrangerte Leikaringen et rockeswingkurs på Malmklang hvor et par fra Steinkjer kom nordover for holde kurset. Jeg mener vi var så mange som 50-60 personer som deltok, sier Frank.

LEDER FOR KLUBBEN: Frank Fiskebeck har vært opptatt av dans hele livet.

En klubb for alle

–  Vi har tidligere år arrangert Boogie Woogie for barn og ungdom, der vi blant annet hadde et par som ofte deltok i konkurranser både i Norgesmesterskap og Nord-Norsk mesterskap. De tok hjem flere førsteplasser.

I 2007 hadde vi en stor gruppe med 20 dansere som var med i NNM i Alta. Fra 2014 til 2018 hadde vi tilbud for barn, der vi hadde kurs i varierte dansesjangere som freestyle, hip hop, jazzballett med mere. Siden 2019 har vi dessverre ikke hatt instruktør til barnedans, men dette ønsker vi å jobbe videre med. Kirkenes Danseklubb er en klubb for alle nivåer, fra nybegynnere til viderekommende, meddeler Frank.

Alle kan konkurrere

– Vi har jevnlig oppvisninger i lokalsamfunnet på kjøpesenter og på inviterte arrangement. Vi har også hatt oppvisning på prestøyhjemmet for beboere og personalet fast en kveld hver måned før Corona satte en stopper for dette. Ønsker man å delta på NM eller NNM kan man det. Det er slik at man deltar i ulike klasser, så om man er nybegynner, konkurrerer man mot andre nybegynnere, forteller Frank.

Har du vunnet noen mesterskap?

-Ja, Solveig Steinmo og jeg har konkurrert i flere år og har flere 1 plasser i folkeswing og Boogie Woogie under NNM og noen gode plasseringer i NM. Trine Høiberget og jeg har tittelen Norgesmester i klassen senior 2A i folkeswing og i trio med Solveig Steinmo har vi også kommet høyt opp under NNM, sier Frank.

Er det slik at man må ha med seg en partner for å kunne delta på dansetrening?

– Nei, om du kommer alene eller sammen med en partner spiller ingen rolle. Under dansetreningen bytter vi dansepartner hele tiden og vi danser også linedance. Det ble mye av det under corona-tiden, forteller Frank.

Hva vil du si til de som vurderer å prøve seg på dans med Kirkenes danseklubb?

– Det er bare å komme! Onsdagene mellom 19 – 21 danser vi på Ofelas Arena. Vi er flere danselærere som er villige til å lære bort. Har du ikke danset noe før, kan det være fint å delta på nybegynnerkurs som vi arrangerer jevnlig. Vår nettside og Facebook-side er til enhver tid oppdatert med informasjon om våre ulike kurs, treningstider med mer, sier Frank.

Du må heller ikke være medlem i klubben for å delta. Det er opp til deg selv. Vi har voksne danseglade mennesker i alle aldre, men oppfordrer jo den yngre garde til å hive seg med. Det er kun kr. 60,- for inngang for ikke-medlemmer og kr. 40,- for medlemmer.

Nå er klokken blitt 19 og fire menn kommer inn i lokalet. De er klare for dansetrening. Like etter kommer det et ungt par, Ingvild Trøite Johansen (27 år) og Sigurd Wisbord Blix (29 år). Jeg spør hvor lenge de har danset med Kirkenes danseklubb.

– Vi deltok på et nybegynnerkurs høsten 2021, og har danset hver onsdag siden da, forteller Ingvild. Hun har ikke danset noe særlig tidligere, men hun har drevet med konkurransedrill.

Sigurd har lite erfaring med dans. Ingvild forteller at når de to var i bryllup, fikk de øynene opp for dansegleden folkene som svingte seg på dansegulvet hadde. Vi ville også kunne hive oss med, utbryter Ingvild.

Hva er det beste med å danse med Kirkenes Danseklubb?

– Det er det sosiale, det er god trening og man får en herlig mestringsfølelse, sier Sigurd. Ingvild forteller at danseklubben har vært svært inkluderende og åpen. Vi har nå oppfordret et vennepar til å delta på neste nybegynnerkurs. Det er så gøy å danse! Vi oppfordrer alle som kjenner de har litt lyst, til å komme på en trening og omså bare hilse på i første omgang, avslutter Ingvild.

Postkassa

Har du tips til en gladsak eller et arrangement du ønsker at vi deler? Har du forslag til noe som bør ligge på siden? Legg igjen et brev i postkassa, da vel.

Vi vil kun bruke din e-post for å sende deg bekreftelse på at ditt brev er mottatt.