Endringer og utvikling

Skrevet av Dani Storbakk, mars 2019

Næringslivet i Sør-Varanger er, og har vært, preget av endringer og omstilling de siste årene. Det er en kjent menneskelig faktor å være tilhenger av det stabile og trygge her i livet, i motsetning til forandringer. Det er vel kanskje det som kan kalles for ”komfortsonen” vår. Endringer er ikke alltid komfortable, men de kan ofte være nødvendige og nyskapende. Her kan man trekke paralleller til politikken, arbeidslivet, boplass, yrke, utdanning og mye annet som påvirker oss i samfunnet.

 

Ny optimisme sprer seg i Kirkenes etter nyhetene om re-oppstart i gruva. Vi har veldig lav arbeidsledighet i utgangspunktet, og flere hundre nye arbeidsplasser er lovet på sikt. Reiselivsnæringen vokser kraftig for hvert år og vi har det generelt ganske bra her vi bor!

Med lysere tider i møte får vi andre utfordringer. Hvordan skal alle nye, og eksisterende ledige stillinger besettes?

 

Kommunen vår har behov for flere innbyggere! Og her kjære lesere, og politikere, finnes det muligheter. Bare alene i min bransje som er bygg og anlegg har jeg observert stillingsannonser for alt fra lærlinger, fagarbeidere, formenn, prosjektledere og daglige ledere. Til deg som er nyutdannet kan du være rimelig sikker på å finne en passende stilling her i Kirkenes. Du vil også automatisk få en rekke fordeler her i nord; lav konkurranse om jobbene, avkortning på studielån, bra tilgang på bolig m.m.

 

Dersom du ønsker å klatre på karrierestigen ligger dermed forholdene godt til rette for det også. Min erfaring er at de som ønsker seg opp og frem får nettopp det, kanskje fordi du blir verdsatt som arbeidstaker på en helt annen måte i den lille byen vår i forhold til de større byene? Din kompetanse og erfaring vokser ikke på trærne i vår region. Med interesse, giv og noe kompetanse kommer du lengre enn du tror.

 

Så, tilbake til den komfortable sonen vi flyter rundt i. Enten du har en gründer i magen, vurderer å bytte jobb eller søke deg på skole så er mitt råd å følge den indre stemmen og se forbi det ukomfortable og ukjente. Endringene du utsettes for kan være både frivillige og ufrivillige, da kan det være nyttig å forsøke å gjøre endringen til noe positivt for deg selv. Du kommer som regel bedre ut på den andre siden om du klarer å ta steget ut av komfortsonen, for det er da fremgangen og utviklingen skjer.

 

For å gi en kortversjon av min historie i arbeidslivet her i byen, så surfet jeg rundt i komfort-sonen helt til jeg ble voksen nok til å velge riktig utdanning. Deretter valgte jeg å slutte i en fin stilling hos SVG for å begynne hos Kirkenes Byggservice AS, hvor jeg gikk ned ca hundre tusen i årslønn i starten. Det var ukomfortabelt, men tanken var litt mer langsiktig enn akkurat det.

 

Når vi så ble permittert rundt juletider i 2013 tok jeg initiativet og fikk innpass på kontoret tross nedgangstider. Da var det bare å gjøre det beste utav det og videreutvikle seg selv i stillingen gjennom årene som gikk. Karrièren sluttet like brått i 2017 da selskapet gikk konkurs under byggingen av Nye Kirkenes Sykehus. Lenge hadde jeg gått rundt med tanken om å starte noe eget, og det var nå eller aldri. Sammen med nøye utvalgte partnere ble selskapet stiftet like etter jul, og vintermånedene er i utgangspunktet ikke tiden på året med størst omsetning i min bransje, men vi fikk det til. I dag teller vi ni ansatte og bedriften begynner å få godt fotfeste. Du behøver kanskje ikke bosette deg andre steder i landet for å gjøre det du har mest lyst til?

I tillegg til et lysende arbeidsmarked bor vi midt i en naturperle, hvor det er trygt og godt å stifte familie. Når mine to små finner glede i å plukke gress og blåbær i en bøtte utenfor hytteveggen, og serverer dette som tilbehør til pannekakene, kjenner man på en trygghet og frihetsfølelse som vi altfor enkelt tar for gitt. Du finner ikke bedre, tryggere omgivelser å vokse opp i.

 

 

Det å kunne sette kompasskursen hvor som helst i umiddelbar nærhet for å finne en natur man som oftest kun ser på tv er en ubetalelig gode. Kystklima, innenlandsklima, furuskog, fjell, vidder og lakseelver -> Du velger selv.

 

 

Velkommen til Kirkenes, og velkommen hjem!

 

Dani Storbakk

Daglig leder

Barents Byggconsult AS

Postkassa

Har du tips til en gladsak eller et arrangement du ønsker at vi deler? Har du forslag til noe som bør ligge på siden? Legg igjen et brev i postkassa, da vel.

Vi vil kun bruke din e-post for å sende deg bekreftelse på at ditt brev er mottatt.