Å bo i Kirkenes

Skrevet av Anne Figenschou, mars 2019

Noe av det mest verdifulle vi kan gi hverandre er å gi av tida vår. Kirkenes gir meg tid, og det er en av grunnene til at jeg elsker å bo byen min. De fleste kjenner på tidsklemma, og at de så gjerne skulle hatt mere tid. Etter at vi flyttet hjem til Kirkenes, fikk jeg ikke mere tid, men en mer innholdsrik tid. Istedenfor å pendle to (!) timer hver vei mellom hjem og universitet, kunne jeg nå bruke pendlertiden min på noe mer meningsfylt. Trene, pusse opp hus, besøke venner eller bare slappe av mens studielånet minker. Jeg synes rett og slett at tiden min ble mer innholdsrik og gav en annen mening enn å pendle, pendle, pendle.

 

Kirkenes gir meg mulighet til å rekke å hente barna hjem fra skole og barnehage. Vi spiser middag sammen og drar på treninger sammen. Vi har rett og slett utrolig mye tid sammen som familie. Korte avstander mellom jobb, skole og barnehage gir oss lange ettermiddager. Mer tid sammen er en luksus som Kirkenes spanderer gladelig.

 

Så, hva gjør vi med all denne fritiden? Tur og friluftsliv er en selvfølgelig del av livet til de fleste i Kirkenes. Vi bor nært både byen og naturen. Det er artig å møte minstemann som har vært i barnehagen, og han kan fortelle at de har vært på trugetur og spist snøballer til lunsj. Og det er spennende å få mail fra barnehagen om at de har hatt besøk av en reindriftsutøver som har vist barna hvordan man flår og parterer rein. Vi er midt i naturen, men samtidig i en by, med korte avstander til kultur- og servicetilbud.

 

Kirkenes er et trygt samfunn å vokse opp i, med gode servicetilbud. Vi har moderne, flotte skolebygg og barnehager, og et helt nytt sykehus. Når det kommer til fritidstilbud er det nok ikke så veldig mye annerledes å bo i Kirkenes enn andre steder. Vi har bredt utvalg av aktiviteter for barn og voksne, sportshaller, kino og en kultursal som fylles med arrangementer og folk titt og ofte. Turforeninger, klatreklubben og andre aktivitetsgrupper er en utrolig fin arena for å bli kjent med nye fjes.

 

Men vi kan ikke bare ha fritid, det må arbeides også. Kirkenes kan by på spennende muligheter for de som ønsker å satse. Enten det er å starte for seg selv, eller bygge opp kompetanse og arbeidserfaring. Mange unge og nyutdannede trekker fram at de får muligheter på arbeidsmarkedet i Kirkenes de kanskje ikke ville fått andre steder. Personlig har også jeg fått verdifull arbeidserfaring i Kirkenes da jeg var ferdig på universitetet. Da jeg hadde levert mastergradsoppgaven min i Russlandsstudier ble jeg tilsatt som fagansvarlig på en avdeling ved NAV Innkreving. Utdannelsen min var ikke rettet mot arbeidsoppgaver i offentlig administrasjon, men jeg fikk sjansen, jobbet hardt, og lærte utrolig mye jeg enda har bruk for i mitt daglige arbeid. Senere begynte jeg å jobbe med oppfølging av lærlinger ved opplæringskontoret i Øst-Finnmark. Det var fantastisk givende å følge læreløpet til masse ungdommer, men da jobben som rådgiver ved Barentsinstituttet ble utlyst var jeg ikke i tvil om at jeg måtte søke. Dette var jobben for meg, der jeg fikk direkte bruk for utdannelsen min. Jeg fikk jobben, både på grunn av utdannelsen, men også mye takket være at tidligere arbeidsgivere gav meg anledning til å utvikle kompetansen min, og gav meg verdifull arbeidserfaring.

 

Livet i Kirkenes er fint. Hvis man er frampå og ikke er redd for å ta i et tak, har man gode muligheter for å skape seg en fin hverdag her. Livet i Kirkenes er lettvint. Det er avslappende, men det er også nok å fylle dagene med hvis man gjør en innsats. De fleste ønsker seg mer fritid, Kirkenes har masse fritid å gi. Men det er opp til deg å fylle den.

 

Velkommen til Kirkenes.

Anne Figenschou

Rådgiver ved Barentsinstituttet

Postkassa

Har du tips til en gladsak eller et arrangement du ønsker at vi deler? Har du forslag til noe som bør ligge på siden? Legg igjen et brev i postkassa, da vel.

Vi vil kun bruke din e-post for å sende deg bekreftelse på at ditt brev er mottatt.